Klubovi

Četvrtoligaška akademija koja zarađuje milione

Kada već u Premijer ligi niko ne obraća pažnju na svoje akademije nego milionima kupuju gotove proizvode, onda neko ispod elitnog ranga ko ne može da se razbacuje tolikim parama, mora voditi računa o budućnosti fudbala na Ostrvu i snadbevanju velikana. Akademija ovog četvrtoligaša je za timove iz prvog i drugog ranga ono što su Ajaks, Partizan, Benfika, Sporting, Sautempton i slični za ove najjače evropske klubove.

Niželigaši obično ne zarađuju mnogo prodajom svojih zvezda. Transferi su besplatni, retko koji je šestocifren. Višemilionske prodaje su podvizi koji se dešavaju jednom u deceniji i veoma su retki za klubove nižih liga. Klub o kojem pišemo u tome je uspeo čak tri puta u poslednje skoro tri godine – da prodajom svojih igrača iz akademije zaradi milionske sume.

Ime ovog kluba je Eksiter Siti. Osnovani su 1901. i nalaze se u istoimenom gradu na jugu Engleske u oblasti Devon. Ukoliko vas zanima, Devon je poznat po najstarijem bioskopu u Evropi i najstarijom pekarom u zemlji. Nadimak kluba je “Grci” i postoji nekoliko priča zbog čega su ga dobili (nećemo sada o njima). Ono što je interesantno u vezi njih je to da im stadion nosi isto ime kao i stadion Njukasla – Sent Džejms Park, i da su u vlasništvu svojih navijača koji imaju svoju grupu preko koje sakupljaju novac i svake godine finansiraju platu nekog igrača. Do pretprošlog leta široj javnosti su verovatno bili poznati po treneru Polu Tisdejlu koji je proveo 12 godina na njihovoj klupi i godinama je bio rame uz rame sa Ser Aleks Fergusonom i Arsenom Vengerom po dužini staža u jednom klubu.

“Grci” nisu finansijski jaki i obično takvi klubovi moraju da se okrenu svojim akademijama, što se njima izuzetno isplatilo.

U poslednjih nekoliko godina Eskiter je prodao: Itana Ampadua Čelsiju (sada je na pozajmici u Lajpcigu) za 1.300.000, Olija Votkinsa za 1.750.000 Brentfordu i Meta Grajmsa Svonsiju za 1.800.000 funti. Za malo manje sume otišli su Dejvid Viler u KPR i Tom Nikols u Piterboro. Njihovi transferi su ukupno doneli milion funti. Neverovatan podatak je da samo od prodaja svojih akademaca Eskiter je u poslednje dve sezone zaradio 3.500.000, dok je ostatak lige ukupno na prodajama svih igrača u pomenutom periodu zaradio samo 4 miliona funti.

Zarađeni novac je, naravno, pametno uložen. Prodajom Ampadua i Votkinsa sređen je trening centar, zamenjena trava na stadionu i uloženo u ostalu infrastrukturu. Tokom sezone nije strano da u startnoj postavi bude i do 4-5 igrača iz akademije, a koliko je ona važna klubu najbolje svedoče murali nekih od poznatijih polaznika koji se nalaze na njenom zidu.

Ljubitelji popularne igrice Football Manager, ukoliko niste odbrali pravu ekipu za početak vaše virtualne trenerske karijere i ukoliko ste tip igrača koji voli da stvara i radi sa mladim igračima – “Grci” su pravi izbor za vas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s