Klubovi

AFC Fajld – Ambiciozan plan koji je krenuo nizbrdo

Termin “veštački klub” već dugo godina je popularan među fudbalskim fanaticima. Najviše se povezuje sa Mančester Sitijem i Pari Sen Žermenom koji su zahvaljujući arapskim parama postali ono što jesu, a u isti koš sa njima mogu da se ubace i Čelsi, Lajpcig i još neke druge ekipe. Ove nedelje Nemačku potresa skandal u vezi vlasnika Hofenhajma zbog njegovih velikih ulaganja i toga što ih je pretvorio u pravi veštački klub. I pored toga što svi pomenuti klubovi imaju svoje duge istorije, činjenica je da svi oni bez tih velikih ulaganja ne bi napravili to što jesu i bili tu gde su.

Pojavom Arapa, Rusa, Kineza i drugih mnogo imućnijih vlasnika, jasno je da su na Ostrvu engleski vlasnici izgubili bitku za klubove u elitnom rangu, te su morali da pronađu drugu “igračku”. Zbog toga se oni u poslednjih nekoliko godina sve više okreću malim klubovima, amaterskim, lokalnim, koji ne zahtevaju ulaganja od više stotina miliona, a ipak donose neku drugu vrstu zadovoljstva: preskakanja rangova, osvajanje lokalnih kupova, drastično povećanje posete, dovođenje dobrih igrača u nižim ligama – sve na neki način deluje kao na popularnoj igrici Football Manager.

Jedan lokalnim biznismen je pre 13 godina sebi postavio cilj – “plasman u četvrti rang kroz 15 godina” i pored toga što je klub tada bio u desetom rangu. Promenio je ime ekipi, sagradio ultra moderan stadion, ulagao dosta para u svim nižim ligama i preko noći doveo klub na korak od ispunjenja cilja.

Možda ste čuli za AFC Fajld, klub iz pete engleske lige, ali njihovu priču o neverovatnom usponu verovatno niste znali.

Promena imena i postavljanje petnaestogodišnjeg plana

Pre 31 godinu spajanjem dva kluba Kirkham Town-a i Weshama formiran je klub Kirkham & Wesham. Tokom istorije bez previše uspeha igrali su lokalnim ligama Lankašira. Do 2007. godine to je bio jedan sasvim običan lokalni klub koji je privlačio posetu od stotinak navijača subotom popodne koji su uživali u čarima desetoligaškog fudbala. Ipak, te 2007. dolazi do velikih promena koje će znatno promeniti budućnost kluba i od njega napraviti znatno jaču i poznatiju ekipu.

Lokalnim biznismen Dejvid Hejtorntvejt je sredinom 2000-tih nekoliko puta pokušavao bezupešno da kupi Blekpul. Nakon svih tih propalih pokušaja odlučuje da investira u Kirham & Wesham. Jedan od njegovih prvih poteza bio je da njegovu kompaniju “VetPlus” postavi za glavnog sponzora kluba, a ubrzo zatim postavio je i jedan veoma ambiciozan plan.

Hejterntvejt je tada rekao navijačima da ima ambiciju da ovaj mali klub za 15 godina dovede do četvrtog ranga.

Mnogo toga se trenutno dešava u klubu, ali svi koji budu dolazili na naše utakmice sledeće sezone primetiće mali logo na rukavima dresa koji potencira na 2022. godinu. To je naš cilj – Konferencija (peti rang) za 10 godina, Fudbalska liga (četvrti rang) za 15.

Izjavo je tada novi vlasnik navijačima na redovnom navijačkom okupljanju. Mnogi su priznali da ne vole ovaj plan, jer ukoliko ga ne ostvare u tom predviđenom roku postaće predmet šala među fudbalskim navijačima na Ostrvu.

Početak radova na novom planu nije časio ni časa. Uloženo je 150,000 funti kako bi se klub prebacio iz jednog dela grada u drugi na novi stadion, a sezona 2007/08, prva pod novim vlasnikom, donela je dosta uspeha: izborena je promocija iz desete u devetu ligu preko plej-ofa i obezbeđeno je istorijsko igranje na “Vembliju” u finalu FA Vejza (kup za klubove od osme do jedanaeste lige). U tom finalu su pobedili. Nakon te uspešne sezone dolazi do nove promene. Odlučeno je da se klub više ne zove Kirkham & Wesham, već da ime bude promenjeno u AFC Fylde. Odluka je doneta i usvojena pred start sezone 2008/09.

Ekipa je u narednim sezonama nastavila sa promocijama, pa je tako u narednoj izborena nova iz devetog u osmi rang. Osmi rang je već bio tvrd orah. Smenjenja su dva menadžera, ispadalo se u polufinalu i finalu plej-ofa i nova promocija je već uveliko kasnila.

Dejvid Čalinor Era

Novembra 2011. godine smenjen je Kelam O’Hanlon i za novog menadžera postavljen je Dejvid Čalinor. Radi se bivšem štoperu Tranmera, Stokporta i Berija, koji je u tom trenutku bio na klupi šestoligaša Kolin Beja. Čalinor, nakon što mu je iznet ambiciozni plan vlasnika, napušta Kolin Bej i “silazi” dva ranga niže u Fajld kako bi sa ekipom za početak premostio prepreku zvanu “osma liga”, a zatim nastavio penjanje na fudbalskoj piramidi. Kada je Čalinor preuzeo posao – Fajld je bio na 16 poena zaostatka od prvoplasirane ekipe, međutim na kraju su uspeli da osvoje ligu i odu rang iznad. Dve godine kasnije usledila je nova promocija i igranje u šestom rangu.

Šesti rang je kao i osmi pravio mnogo problema pa su tako nekoliko puta iznenađujuće gubili u finalima doigravanja. Ipak, u sezoni 2016/17 uspevaju kao osvajači i njega da savladaju i da se dokopaju prvog cilja 15-godišnjeg plana. Možda su mučne godine u osmom i šestom rangu bile sudbina, jer je igranje u Konferenciji obezbeđeno tačno 10 godina kasnije, kao što je i Dejvid Hejtorntvejt na prvom okupljanju obećao navijačima.

Šampionsku sezonu u šestom rangu obeležio je nestvarni Deni Rou koji je postigao čak 47 golova! Rou je nastavio da rešeta i u petom rangu, pa je sa 24 pogodaka podelio prvo mesto na listi strelaca sa Endijem Kukom iz Tranmer Roversa, a Fajld je isto tako nastavio sa dobrim rezultatima i obezbeđeno je sedmo mesto na tabeli i plasman u plej-of. Ipak, Borhem Vud je bio jači, te se ispalo u prvoj rundi.

Dejv Čalinor, Dejvid Hejtorntvejt i Deni Rou

Ultra moderni Mill Farm

Kako je Fajld napredovao na lestvici fudbalske piramide, tako je i stadion “Mill Farm” dodanto renoviran i prolagođavan svakom rangu u kojem su igrali. Kruna renoviranje je ulaganje u visini od 18 miliona funti, koje je donelo veoma lep stadion kapaciteta 6,000 mesta, sa nekoliko sporednih terena sa veštačkom travom, nestvarnim svlačionicama, pabovima, restoranima, marketima, benzinskom pumpom i svim onim što današnji moderni objekti podrazumevaju.

Otišao Rou, otišao Čelinor, Hejtorntvejt i Fajld prvi put u ovakvoj situaciji

Cilj postavljen davne 2007. godine do prošle sezone tekao je odlično. Fajld se, kao što je pomenuto, peo fudbalskom piramidom i postao velika sila u petoligaškom društvu. Prošla sezona bila je veoma uspešna. Pošlo im je od ruke da se dva puta domognu “Vemblija” i da dođu na samo 90 minuta od promocije u četvrti rang. Jedno finale su dobili, jedno izgubili. Svi bi se složili da su izgubili ono koje su trebali da dobiju.

Fajld je prošle godine uspeo da se plasira u finale plej-ofa Nacionalne lige gde je igrao sa Salfordom i u finale FA Tofeja (kupa za timove od pete do devete lige) u kojem je odmerio snage sa Lejton Orijentom. Prvo finale sa Salfordom, ono važnije, lako su izgubili sa 3:0 i primorani su da još jednu godinu provedu u petom rangu. Ono drugo, nedelju dana kasnije protiv Lejton Orijenta su dobili i postali prvi klub u nižim ligama koji je osvojio FA Vejz i FA Trofej.

Prošlogodišnji poraz na “Vembliju” od Salforda imao je velike posledice po ekipu. I pored velikih ulaganja prošlog leta i toga što su na papiru bili među dva, tri najjača tima u ligi, AFC Fajld je trenutno u zoni ispadanja na pretposlednjem mestu. Bez pobede su 11 utakmica, imaju čak devet poena zaostatka u odnosu na timove iznad crte i u veoma su teškoj situaciji. Deni Rou je otišao. Dejv Čalinor je smenjen posle osam godina na klupi, tri promocije i jednog trofeja u kupu. Na njegovo mesto je postavljen Džim Bentli koji je napustio Morkamb u Ligi 2 kako bi došao u Fajld. Ali ni on nije uspeo da izvadi stvari. Fajldu se posle 13 godina smeši prvo ispadanje. Prvi korak nazad u 15-godišnjem planu. Doduše, čak i ako ispadnu, još uvek postoje šanse da do 2022. godine igraju u četvrtom rangu. Sve što će morati da urade je da upišu dve uzastopne promocije.

Večeras igraju veoma važan meč sa Nots Kauntijem posle kojeg bi mogla da bude jasnija situacija u kom rangu će igrati sledeće godine.

Finiš sezone je uvek bio rezervisan za trofeje. Ipak, ove je drugačija situacija. Pitanje je samo da li klub ima rešenje, jer se sa ovim do sada nisu susretali.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s