Klubovi

Upoznajte Forest Grin Rovers – prvi veganski klub na svetu, gde robot kosi travu i stadion je kompletno od drveta

Kada odete na stadion obično pre utakmice ili na poluvremenu očekuje da pojedete kvalitetnu kobasicu, pljeskavicu ili nešto slično tome. To je valjda normalno na svim fudbalski stadionima i halama širom sveta, posebno kada su u pitanju američki sportovi. Ipak, za jedan mali seoski klub iz Engleske to nije slučaj.

Upoznajte prvi veganski klub, gde umesto pljeskavica i kobasica na poluvremenu možete kupiti samo zelenu salatu. Klub gde riba i meso nisu na meniju. Upoznajte ekipu koja je dobila priznanje zbog načina na koji funkcioniše i zbog toga što vodi računa o zaštiti životne sredine.

Radi se o Forest Grin Roversu. Oni su sve samo ne obična ekipa. Solarni paneli im obezbeđuju struju na stadionu, naravno, ne kompletnu, već jedan deo. Trava je organska, kosačica-robot šiša travu, kišnica se sakuplja, pročišćava i kasnije koristi i, kao što smo pomenuli, na stadionu nema mesa i ribe.

Seoski klub u Fudbalskoj ligi

Forest Grin Rovers je iz malog mesta Neilsvort koje ima samo 5,794 stanovnika. Radi se o najmanjem mestu koja ima klub u prva četiri ranga u Engleskoj. “Zeleni” su dugo bili članovi petog ranga, punih 19 godina, sve do pretprošle sezone kada su preko plej-ofa Nacionalne lige konačno uspeli da se dokopaju promocije u Ligu 2.

Ono što je bilo presudno u promenu načina funkcionisanja kluba i njihovih ambicija je vlasnik – Dejl Vins.

Dejl Vins je industrijalac u zelenoj energiji i vlasnik firme “Ecotricity” koja se bavi prodajom “zelene energije”. Vins je rođen u Glosteru, u obalsti iz koje dolazi Forest Grin, i od malena voli fudbal. 2010. godine Forest Grin je imao finansijskih problema, te su kontaktirali Vinsa za finansijsku pomoć.

Rekli su mi da im je potrebna mala pomoć kako bi prebrodili leto i pomislio sam da bi bilo lepo da im pomognem. Ali posle nekoliko meseci je bilo jasno da im je potrebno mnogo više od toga. Tada su me pitali da postanem vlasnik, međutim nisam hteo da pristanem jer sam imao dosta posla sa strane, ali posle malo razmišljanja sam znao da ukoliko odbijem, oni će se ugasiti.

Njega je put u oblast Kornvol sredinom devedesetih inspirisao da pokrene svoju firmu. Na tom putu, kako je izjavio, video je veliku farmu vetrenjača i odlučio da napravi sebi jednu i pokrene biznis i osnoju firmu “Ecotricity“.

Bio sam impresioniran koliko su velike te vetrenjače, naspram jedne male koju sam ja koristio. Kada sam počeo da se bavim ovim poslom obnovljiva energija je snadbevala samo 2% Engleske, prošle godine je taj broj iznosio 30%. Mi smo u međuvremenu postali firma koja zapošljava oko 700 radnika i snadbevamo oko 200,000 domaćinstava.

Vins je i pre nego što je postao vlasnik Forest Grina bio vegan, a odluku da  promeni meni u klubu doneo je nakon što je prvi put prisustvovao treningu tima. Posle treninga igračima su servirane lazanje, što je iznenadilo Vinsa koji je odmah rekao kuvaru da prestane sa time i da izbaci crveno meso. Od 2015. godine Forest Grin Rovers je postao prvi veganski klub bez mesa i ribe u svom meniju.

Ne samo po meniju i izboru jela na stadionu, Forest Grin je i po mnogim drugim stvarima čudan klub. Na krovu stadiona “Nju Lou” nalazi se 180 solarnih panela koji obezbeđuju 10% struje klubu. Pre sedam godina kupili su robota koji sam kosi travu. Kišnica se sakuplja, kasnije filtrira i koristi, dok se ulje u kuhinji reciklira u bio gorivo. Trava na stadionu je organska i ne dozvoljava bilo kakvu upotrebu hemikalija.

Forest Grin je 1998. godine ušao u petu Englesku ligu i iz njea izašao tek posle 19 godina, 2017. Tada u velikom finalu na “Vembliju” Forest Grin je bio bolji od Tranmera sa 3:1 i otišao u Ligu 2.

Neverovatno je dostignuće ući sa seoskim timom u Fudbalsku ligu,

Bile su reči menadžera Marka Kupera posle promocije.

Dejl Vins je tada izjavio da će promocija u Ligu 1 biti “laka” nakon što su konačno uspeli da se izvuku iz Konferencije. Ipak, za sada je suprotno. Forest Grin nema problem sa finansijama. Poslednjih nekoliko godina su uvek dovodili dobre igrače, imali jaku ekipu i bili u užem krugu favorita da se dokopaju promocije, ali bi uvek nekako omanuli na poslednjem stepeniku. Nakon prve sezone u kojoj su završili na 21. mestu, prošle godine su bili učesnici plej-ofa završivši regularni deo sezone kao peti. Ipak, koban po njih bio je Tranmer Rovers koji se ovog puta revanširao za poraz dve godine ranije. U tekućoj sezoni su odlično krenuli, ali u poslednja dva-tri meseca poprilično pali u formi, pa tako sada zauzimaju tek 11. mesto na tabeli Lige 2.

“Najzeleniji” stadion na svetu

Vlasnik Dejl Vins je otišao korak dalje u svojim planovima da učini Forest Grin još specifičnijim klubom. Pre nekoliko godina izašao je sa idejom da napravi stadion kompletno od drveta koji će biti “najzeleniji” na svetu. Imaće kapacitet 5,000 sedećih mesta, sa mogućnošću da se on proširi na 10,000, terene za trening i sve neophodne stvari. Projekat je nazvan “Eco park“.

Posle problema sa lokalnim vlastima koje iz prva nisu htele da dozvole klubu da napravi takav stadion, juče je klub zvanično dobio dozvolu da se može nastaviti sa projektom. Nije naznačeno koliko će trajati radovi i kada će stadion biti gotov, ali sigurno je da će biti jedan od specifičnijih u svetu fudbala kada bude završen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s