Klubovi, Stadioni

Gloster Siti – beskućnici već 13 godina, ali ne još dugo!

Poznata je svima priča da je Totenhemov stari “Vajt Hart Lejn” srušen i da je na istom mestu sagrađen novi, ultra moderni stadion koji je koštao skoro milijardu funti. Zbog toga je Totenhem skoro dve sezone bio privremeni domaćin na “Vembliju”, a navijači nikako nisu bili oduševljeni najviše zbog kašnjenja radova i toga što su umesto predviđene jedne sezone, odigrali skoro dve na najvećem engleskom stadionu.

Kada pročitate ovu priču shvatićete da su navijači Totenhema i srećnici što su samo dve godine bili bez svog doma. Jedan engleski šestoligaš već 13 godina je beskućnik, a ono što je interesantno tokom njihove duge istorije – promenili su čak 13 različitih stadiona, a neke koristili i po tri-četiri puta!

“Tigrovi” iz Glosteršira

Gloster Siti je osnovan 5. marta 1883. godine i pre nekoliko dana su proslavili 137 godina postojanja. Tokom istorije pretežno su igrali u nižim engleskim ligama, a trenutno su članovi šestog ranga – Nacionalne lige jug. Nije im bilo strano da u poslednjih nekoliko godina menjaju lige i zbog svog geografskog položaja često su prebacivani iz Nacionalne lige sever u južni deo i obrnuto. Kao što smo pomenuli, od svog osnivanja ekipa je često menjala stadione. Na stadionu “The Ground” bili su domaćini 28 godina, nakon toga na “Horton Roudu” 22, da bi na poslednjem “Medou Parku” dočekivali svoje rivale u periodu od 1986. do 2007. godine.

Od 2007. do danas ekipa nema svoj stadion i promenila je četiri u četiri različita mesta. Šta je razlog tome?

Pre 13 godina Englesku su pogodile velike poplave, posebno oblast Glosteršir. Najgore je prošao stadion “Medou Park” koji je pretrpeo velika oštećenja. Voda je praktično bila u visini prečke i od tada je ovaj objekat napušten i nije u upotrebi. Gloster Siti je bio primoran da se iseli i da sezonu 2007/08 počne na nekom drugom stadionu. Od tada, praktično više od decenije, oni su bez svog stalnog doma. Često su se selili i promenili čak četiri stadiona: jednu sezonu su proveli na stadionu Forest Grina, dve na stadionu Cirenstera, sedam sezona u Čeltenamu i od 2017. su u komšijskom Ivšamu, 25 milja od Glostera.  

Navijači i ljudi u klubu godinama prikupljaju finansije i sva potrebna sredstva kako bi počeli sa izgradnjom novog stadiona. 2016. godine predstavili su plan novog objekta, ali tada radovi nisu mogli da krenu jer se isprečila prepreka. Prvo su morali da sačekaju da se ukloni telefonski stub koji se nalazio na mestu gde su radovi trebali da krenu. Pa se zatim ispostavilo da je projekat previše ambiciozan i da nisu u mogućnosti da prikupe potreban novac. Ipak, posle nekoliko turbulentnih godina sve je konačno završeno krajem prošle godine.

Radovi su konačno krenuli!

Gloster je konačno sakupio potreban novac i dobio dozvolu opštine, pa su tako radovi zvanično krenuli 6. januara ove godine.

Novi objekat će primati nešto malo više od 3,000 navijača i imaće 350 sedećih mesta. Podloga će biti veštačka i biće podignuta za 3,5 metara u odnosu na staru. Očekivanja su da on bude gotov za početak naredne sezone, ali u Glosteru rade i na planu B ukoliko u tome ne uspeju. Nije isključena mogućnost da poput Totenhemovih navijača započnu sezonu na nekom drugom stadionu dok se radovi ne završe.

“Tigrovi” iz Glosteršira su veoma blizu da posle 13 godina konačno dobiju svoj dom!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s