Igrači

U moru Nejmara i Pogbi vi budite – Alfi Vitingem!

Svi mi koji smo malo stariji i ranije zavoleli fudbal, ložili smo se na drugačije stvari nego ovi malo mlađi. Svi smo istog mišljenja da je fudbal pre imao više smisla, bio bolji, prosto imao dušu. Pare i društvene mreže su ga danas prosto pokvarile.

Nedavno sam pročitao, nisam siguran gde, da se današnji klinci lože na fudbalere i pored toga što nisu pogledali nijednu fudbalsku utakmicu, već na osnovu toga kakve objave taj neko deli na društvenim mrežama. Privlači ih njihov način oblačenja i taj kul život na Instagramu.

Ipak, i tu takvom fudbalskom svetu koji je odavno izgubio smisao i svakim danom ga sve više i više gubi pojavi se po neki fudbaler koji je potpuno drugačiji. Koji igra fudbal zato što ga voli, kome nije sve u parama, i koji treba da bude primer svima.

Otišli smo u Englesku. Da, tamo gde ima mnogo para, ali ne u sam krem, već niže – u blato Konferencije.

Hempšir. Alderšot Taun. Klub star 27 godina. Osnovani su 1992. nakon gašenja starog Alderšot FC. Krenuli su iz desete lige i posle 16 godina stigli su do četvrtog ranga. U njemu se zadržali šest sezona i ispali. Poslednjih sedam su petoligaši. Doduše, prošlog leta su na dva meseca bili šestoligaši, jer su na kraju prošle godine ispali iz lige. Međutim, dok su se oni pripremali za život u šestom rangu, Gejtshed je izbačen iz petog ranga zbog finansija, te je Alderšot kao tim koji je završio prvi ispod crte vraćen. Za sada im ne ide loše. Malo iznad zone ispadanja su, ali to se očekivalo.

Ono što je interesantno u vezi ovog kluba je njihov vezista Alfi Vitingem. Ovaj 21-godišnji momak je potpuno jedinstven u engleskim nižim ligama. Naime, on igra za Alderšot Taun – besplatno! Da, besplatno. Klub mu ništa ne duguje. Plate ne kasne. Već je on sam, dobrovoljno, pristao da igra besplatno.

Alfi Vitingem je prošle godine igrao za Hangerford Taun u šestoj ligi. Sa njima je obezbedio opstanak, bio proglašen za najboljeg mladog igrača u klubu, i kada mu je istekao ugovor razišao se sa njima. Tokom leta je bio slobodan i doneo je odluku. Umesto da čeka poziv nekog menadžera, Alfi je rešio da sam sebi bude menadžer.

Vodio se mišljenjem: Ukoliko ne probate, ništa nećete dobiti.

Kontaktirao je menadžera Alderšota Denija Sirla i poslao mu je snimak svojih partija iz Hangerforda. Sirlu se snimak sviđao i Alfi je dobio poziv da dođe na probu. Proveo je neko vreme sa timom i Sirlu se dopao, te je odlučio da mu ponudi jednogodišnji ugovor. Ali je tu nastao problem. Alderšot je istrošio čitav budžet za plate i Alfi bi u slučaju da prihvati ugovor, morao da igra bez penija. 21-godišnjak se nijednog trenutka nije dvoumio. Ponudu je prihvatio.

Alfi radi u teretani, gde provodi svaki dan posle treninga. Kaže da socijalni život nema, već da mu je spavanje socijalni život i nada se da će se trud isplatiti i da će napredovati do jačeg i boljeg kluba.

Alderšot mi je dao priliku i ja želim da je zgrabim obema rukama. Želim da igram na što višem nivou i kako bih tamo dospeo, moram da se žrtvujem.

Za popularne Shots-e je odigrao 22 utakmice u petoj ligi Engleske ove sezone i postigao je dva gola.

Deco, ovakav igrač treba vam biti uzor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s