Klubovi, Treneri

Herogejt Taun – otac predsednik, sin trener

Koronavirus je suspendovao utakmice Premijer lige i Fudbalske lige, ali lopta u Nacionalnoj ligi i ligama ispod nje, kotrljaće se i ovog vikenda (bar za sada).

Nacionalna liga, odnosno popularna Konfrencija, ulazi u sam finiš sezone. Za titulu boriće se dva tima koja je malo ko video u samom vrhu – Berou i Herogejt. Herogejt je malo slabije počeo sezonu, ali se krajem godine probudio i zahvaljujući odličnim rezultatima probio do drugog mesta. Berou im beži samo četiri poena. Herogejt večeras otvara kolo teškim gostovanjem Solihal Mursu i ukoliko žele da zadrže ambicije o prvom mestu – moraju pobediti.

Ovaj meč mi je bio povod da napišem nešto o ekipi iz Jorkšira, a priča im je veoma interesantna.

Beg iz šeste lige posle 14 godina

Herogejt Taun je osnovan 1914. godine i tokom svoje istorije igrali su isključivo u amaterskim, lokalnim ligama Jorkšira. Sve se, međutim, promenilo dolaskom imućnog vlasnika pre devet godina. Sa njim su “stali na noge”, i konačno su posle 14 godina obezbedili promociju u peti rang takmičenja. U poslednjih 20 godina mnogo su napredovali kao klub.

Početkom 2000-tih bili su osmoligaši. Par godina kasnije izborili su promociju u sedmu ligu, a ubrzo nakon toga i u šestu. Šesta liga je bila tvrd orah i mučila ih je punih 14 godina – od 2004. do 2018. Pre skoro dve godine preko plej-ofa Nacionalne lige sever, Herogejt je po prvi put u svojoj istoriji uspeo da se dokopa toliko priželjkivanog petog ranga.

Ambicije njihovog vlasnika da ih popne što više na lestvici engleske fudbalske piramide nikada nisu dolazile u pitanje. Dok su igrali u šestom rangu, koji je mahom sastavljen od ekipa čiji je način funkcionisanja poluprofesionalan, Herogejt je bio jedna od retkih ekipa koja je funkcionisala kao pravi profesionalni tim. Igrači su trenirali pet dana nedeljno, bili plaćeni za ono što rade i nisu morali da traže dodatne poslove. Sa tom promenom došli su i rezultati, a ni u petom rangu im ne ide loše. Prošle sezone su završili kao šesti i poraženi u plej-ofu od Fajlda. Ove, za sada idu korak napred.

Kao što sam pomenuo na početku teksta, drugi su na tabeli sa samo četiri poena zaostatka za liderom, kojeg dočekuju na svom terenu za nekoliko nedelja.

Ipak, ono što je interesantno u vezi ovog kluba su predsednik i trener.

Otac u loži – sin na klupi

Herogejt Taun trenutno vodi mladi menadžer Sajmon Viver. Ovaj četrdesetjednogodišnjak koji je 2009. godine pravo iz kopački prešao u menadžersko odelo, uskoro će proslaviti punih jedanaest godina na klupi kluba iz Jorkšira i snosi velike zasluge što je ekipa uspela da napreduje u tom periodu.

Ipak, on je na dosta čudan način preuzeo ovaj tim.

Samo što sam obezbedio promociju sa Ilkestonom, zapravo sam postigao pobedonosni gol u finalu plej-ofa, i uzeo sam “National legue Paper” (novina vezana samo za niže rangove), kako bih pročitao tekst o tome. Tada sam na jednoj strani video vest da Herogejt Taun traži trenera. Imao sam nekoliko teških povreda, znao sam da su mi igrački dani limitirani, a uz to i živeo sam u blizini. Tako da sam se prijavio za posao kako bih stekao potrebno iskustvo. Ostalo je istorija.

U prvoj sezoni pod Viverom Herogejt je završio u zoni ispadanja, ali su zbog izbacivanja Nortvič Viktorije iz lige ostali su članovi šestog ranga. U sledećoj sezoni vodio ih je do sredine tabele i tada dolazi do prelomne promene. Na kraju te sezone tadašnji vlasnik Bili Foterbi je odlučio da se povuče, jer nije više hteo da finansira tim. Herogejt je morao da pronađe vlasnika kako se ne bi suočio sa duplim ispadanjem iz lige.

Tada multi-milioner, koji je bio procenjen na oko 50 miliona evra Irving Viver, preuzima kluba. Vidite sličnost u prezimenima. Da, u pitanju je otac trenera Sajmona Vivera.

Imam dobar, jak odnos sa mojim ocem. Mnogo puta sam razmišljao “šta će biti ukoliko izgubimo šest utakmica u nizu”. Dosta emocija mi je prolazilo kroz glavu.

Njegov otac je prilikom kupovine kluba izjavio:

Bila je teška odluka za mene, zato što iz nego čudnog ugla, menadžer je moj sin. Ne sviđa mi se ta situacija. Ali šta da radim? Da tek tako odem iz kluba, ili je bolje da ipak pokušamo.

Od njegovog preuzimanja nekoliko godina su ispadali u polufinalima i finalima plej-ofa. Sve do pretprošle sezone. Prvo su u polufinalu pobedili Čorli golom u 90. minutu, a zatim u finalu rutinski sa 3:0 savladali Brakli Taun.

Kada je Irving Viver preuzeo klub 2011. godine, prosečna poseta je bila oko 250 navijača po utakmica, u tom finalu protiv Braklija bilo je – 3,000!

Najbolja stvar u vezi ove promocija je to što je čitav grad došao, okupio se zajedno i stao uz klub. To je bilo fenomenalno za videti,

jasan je bio Irving.

Herogejt ima populaciju od oko 75,000 stanovnika, a prema istraživanjima iz 2015. godine – to je najsrećnije mesto za život u Britaniji.

Teren – potencijalni problem oko promocije

Kao što smo napisali, Herogejt je na dobrom putu da se bori za istorijski ulazak u Fudbalsku ligu, ali postoji jedna začkoljica.

Pre par godina klub je na svom “Veterbi Roudu” stavio veštačku travu, koju u petom i šestom rangu sve više klubova iz godine u godinu počinje da koristi. Međutim, kako pravila engleske fudbalske lige jasno glase – u prva četiri ranga nije dozvoljeno igranje na veštačkoj travi. Iz tog razloga, klub će morati da menja podlogu ili neće biti u stanju da uđe u viši rang. Pre tri godine uloženo je nekoliko stotina hiljada funti u menjanje podloge, a kako stoje stvari, od nje će se morati odustati.

U klubu su već podneli zahtev za menjanje podloge, te je poručena trava za narednu sezonu ukoliko obezbede promociju. Samo je problem – da li potpuno ukloniti veštačku travu, ili novu podlogu staviti preko nje.

Bilo kako bilo, smisliće nešto.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s