Igrači

Nejtan Pond – od igranja pred nekoliko desetina ljudi do “Vemblija” i Ginisove knjige rekorda

Navijači vole “one club” igrače koji su čitavu svoju karijeru proveli u istoj ekipi, ili bar veći deo nje. Frenk Lampard, Stiven Džerard, Paolo Maldini, Pol Skols, Rajan Gigs, Frančesko Toti, Karlos Pujol, Đanluiđi Bufon… su samo neki koji su skoro čitavu karijeru posvetili jednoj ekipi. Svi su oni svetske zvezde. Većina ih je osvojila sve što se može osvojiti, ali niko nije ušao u Ginisovu knjigu rekorda i uradio ono što pošlo za rukom junaku ove priče, koji je poput njih upisao dugačak staž u jednom klubu.

Na vrhunskom nivou je možda lakše ostati veran jednom klubu čitavu karijeru, nego na onom ispod njega, posebno ukoliko se radi o nižim ligama, ili još gore, amaterskom fudbalu.

Upoznajte igrača koji je 15 godina proveo u jednom klubu. Krenuo sa njima iz devete lige i stigao do treće. Od igre pred 81 navijačem do “Vemblija” i nekoliko desetina hiljada ljudi. Uz to, za takav poduhvat ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao igrač koji je najviše različitih rangova prošao sa jednom ekipom.

Upoznajte 35-godišnjeg štopera Salford Sitija – Nejtana Ponda.

Početak u devetom rangu i neverovatan napredak sa Flitvudom

Flitvud Taun je klub iz Lankašira. Tokom istorije zbog raznih gašenja često su menjali ime, te su bili “Fleetwood”, “Fleetwood Wanderers”, “Fleetwood Freeport”, da bi sadašnje ime “Fleetwood Taun” usvojili 2002. godine. Ukoliko se pitate po čemu su poznati, sigurno ste videli one bombone “Fisherman’s Friend” – one se upravo proizvode u ovom engleskom gradu.

Najvažniji momenat u njihovoj istoriji desio se 2003. godine kada ih je preuzeo lokalni biznismen Endi Pili. On je odmah “upumpao” veliku količinu para: sagradio neverovatan trening centar koji je otvorio Aleks Ferguson lično, potpuno renovirao “Hajberi” stadion i uveo klub iz devete lige u treću! Detaljnu priču o Flitvudu ću ostaviti za neku drugu priliku, ipak je druga tema.

Trening centar Flitvuda

U tom periodu kada je Pili preuzeo klub i Toni Grinvud postao menadžer, ekipi se priključio 18-godišnji Nejtan Pond. Momak koji je svoju karijeru počeo u lokalnim ligama okruga Preston gde je i rođen.

Debi za Flitvud imao je 23. marta 2003. godine utakmicom protiv Sent Helensa u devetom rangu. Izgubili su 3:0, ali je to bio samo početak nesvakidašnjeg uspeha i brojnih rekorda. Od jurcanja za loptom pred nekoliko desetina ljudi, Pond je zajedno sa klubom uspeo da napravi neverovatan niz promocija. Od devete, preko osme, sedme, šeste i pete dođe do četvrte i profesionalnog ranga takmičenja. Ipak, tu nije bio kraj, te je sa Flitvudom ušao i u treću ligu.

Zbog šest promocija i igranja u sedam različitih rangova – Pond je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao igrač koji je igrao najviše različitih rangova sa istim klubom.

Tokom karijere u Lankaširu, imao je neverovatne trenutke: 2005. je postigao odlučujući gol kojim je obezbeđena promocija, dve godine kasnije njegovim golom je osvojen kup severnog dela Engleske, a 2010. je bio junak u finalu plej-ofa šeste lige sever i postigao je pobedonosni gol za plasman u petu ligu.

Zbog svoje visine je čak i u nekoliko navrata branio kada bi golman bivao isključen, a na klupi nije bila rezerva ili su već bile izvršene sve tri izmene. Igrao je na više pozicija u timu, a karijeru je počeo u veznom redu. Kada je 2012. godine obezbeđeno istorijsko igranje u Fudbalskoj ligi (četvrtom rangu), Pond se na početku sezone teško povredio, te je prvi meč u profesionalnim vodama upisao tek sedam meseci kasnije.

Hajberi stadion
Hajberi stadion

Sinonim za Flitvud. Debi je imao pred 81 navijačem, a poseta na renoviranom “Hajberi” stadionu u Ligi 1 je iznosila oko 3,500 ljudi. Od uklapanja posla i fudbala tokom većeg dela svoje karijere, došao je do toga da mu jedini izvor prihoda i jedina obaveza bude fudbal.

Tokom sezone 2015/16 oborio je rekord Džeka Ejnsklafa po broju utakmica za Flituvud. Napustio ih je pretprošlog leta kada je prešao u Salford Siti. U istoriji kluba iz Lankašira biće upisan kao rekorder sa 498 utakmica i sa karijerom za koju je pitanje da li će ikada biti ponovljena.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s