Igrači

Miču – bajka koja je prekratko trajala

Postoji jedna otrcana fraza: “Sve što je lepo kratko traje”. Često je koristimo kada nam se nešto desi dobro, pa se ubrzo iz nekog razloga, možda i prerano, završilo.

Tako su, verovatno, i navijači Svonsija ovu frazu hiljadu puta izgovorili. Možda baš najviše na današnji dan, kada rođendan slavi fudbaler koji nas je najviše očarao i koji je za kratko vreme “osvojio” Ostrvo i evropski fudbal.

Na današnji dan rođen je Migel Perez Kuesta, poznatiji kao Miču.

Uspon u Španiji

Momak rođen u Ovijedu, 21. marta 1986. godine, počeo je svoju karijeru u lokalnom klubu Ovijedu. Kroz niže lige, mahom treća i četvrta, dobrim igrama izborio je transfer u Seltu, koja je bila drugoligaš. U početku je igrao za njihov B tim, ali je u toku prve sezone iznenađujuće prebačen u prvu ekipu.

U Selti se zadržao četiri sezone. Mahom je igrao na poziciji ofanzivnog veznog i nije se previše isticao golgeterskim učinkom. U tom periodu postigao je svega 14 golova. Dobre igre u timu iz Viga donele su mu onaj najbitniji korak u profesionalnoj karijeri. Nastup u Primeri. Prelazi u Rajo Valjekano koji je tog leta izborio promociju u najviši rang španskog fudbala.

U dresu “Los Vallecanos-a” odigrao je fenomenalnu sezonu. Odigrao je 37 utakmica i postigao neverovatih 15 golova. Bio je deveti strelac prvenstva, a najbolji među veznim igračima. Ta fenomenalna sezona, donela mu je još veći uspon u karijeri.

Svonsi – ekipa po meri

Priča o Mičuu je jedna od najinteresantnih priča u istoriji Premijer lige. 20. jula 2012. godine, tim iz Južnog Velsa, koji je tog leta obezbedio promociju u elitni rang, predstavio je 26-godišnjeg Španca koji je došao za svega 2 miliona funti.

Njegov transfer prošao je nezapaženo. A očekivanja? Skoro da nisu ni postojala. U takvoj situaciji, imao je svu slobodu da pokaže kakav je majstor. Na promociji je istakao da je njegov glavni razlog za odabir Svonsija bio stil igre i trener Mihael Laudrup.

Svonsi je u to vreme važio za ekipu koja je igrala pasing fudbal, koji su svi neutralni navijači obožavali. Takav stil igre počeli su da primenju u Čempionšipu pod trenerom Brendanom Rodžersom, a zatim ga uspešno nastavili pod danskim stručnjakom Mihaelom Laudrupom.

Svonsi je bio pravo osveženje za Premijer ligu te prve sezone, pa je ubrzo od medija i navijača dobio nadimak “Svonsilona”. Kao takav, klub je bio fenomenalan dom za španske igrače. U prvoj sezoni Španaca je bilo četiri, a već u drugoj, čak osam.

Miču je u Svonsiju došao kao zamena Gifliju Sigurdsonu, koji je prešao u Totenhem, kao igrač koji će igrati iza napadača, međutim, zadužio “devetku” i kako je sezona odmicala, sve se više ustalio na mestu napadača.

“One season wonder”

Za igrače koji iznenade jednu sezonu, englezi imaju izraz “one season wonder”, pa je tako Hari Kejn do svoje treće sezone bio predstavljan kao “one season wonder”, Vardi takođe… dok je Miču završio master rad na ovu temu.

Debi Španca u Premijer ligi bio je u prvom kolu te sezone protiv KPR-a na Loftus Roudu. Debi koji nije mogao bolje da protekne, ni za igrača ni za ekipu.

Svonsi je došao na megdan KPR-u, kao veliki autsajder. Londonska ekipa je godinu dana ranije uložila veliku količinu novca na razna pojačanja, ali nedostajao im je igrač koji bi pravio razliku na terenu, a to su gosti upravo imali. “Svonsilona” je razbila “Policajce” igrom i rezultatom. Na semaforu je pisalo 0:5, a ispod rezultata – Miču 8’, 53’.

To je bio početak njegovog predstavljanja engleskoj publici.

Golovi su nastavili da padaju na konto 26-godišnjeg fudbalera, koji je ubrzo bio jedan od lidera na listi strelaca u Premijer ligi. Kada su u Svonsiju uvedeli da su pronašli pravo blago, u januaru mu je ponuđen novi, znantno bolji, finasijski ugovor na četiri godine, koji je igrač prihvatio.

Miču se prosto igrao na terenu. Postao je poznat po svojoj proslavi gola u stilu Luke Tonija, koju smo te sezone gledali 22 puta. Sezonu je završio na petom mestu liste strelaca, iza Van Persija, Suareza, Bejla i Bentekea i uspeo je da je kruniše osvajanjem Liga kupa sa velškim timom. Dobio je dosta pohvala za fenomenalnu sezonu, a jedna je stigla i od velikog Aleksa Fergusona:

Taj momak, Miču, on je otkrovljenje. Potpisati ga za samo 2 miliona i dobiti zauzvrat 20 golova od njega – kakva kupovina!

Zahvaljujući neverovatnih igrama, osvojio je nagradu za najboljeg igrača Svonsija i postao glavna meta mnogih klubova Premijer lige i Evrope. Tada se, čak, pominjao i prelazak u Arsenal za 40 miliona.

Debi za “Crvenu furiju”

Sezona u Svonsiju nije promakla ni selektoru nacionalnog tima Španije, Visenteu del Boskeu. Tokom te sezone u kojoj je blistao, mnogo puta je bio na preliminarnom spisku trenera reprezentacije, ali nekako nije nikada uspevao da dođe do konačnog. Ipak, oktobra 2013. godine, pozvan je u reprezentaciju kako bi zamenio povređenog Davida Vilju. Debi je došao 11. oktobra protiv Belorusije u kvalifikacijama za Mundijal 2014.

Početak strmoglavog pada

Sezona 2013/14. zbog povrede ograničila je Španca na samo 17 utakmica u Premijer ligi i svega dva gola. Povredio se u novembru u derbiju protiv Kardifa, pauzirao je mesec dana. Zbog požurivanja sa povratkom na teren, povredio se ponovo. Kada se vratio na teren, Laudrup više nije bio na klupi.

Za veliki pad u njegvoj igri vezuje se i odlazak Laudrupa sa klupe, koji je smenjen tokom zimskog perioda. Sa Gerijem Monkom to nije funkcionisalo, kako sa igračem tako i sa kompletnom ekipom. Kod Monka je upisao samo pet nastupa u drugom delu sezone.

Kada je došlo leto 2014. Španac je jasno stavio do znanja da želi da napusti ekipu. Kako ne bi imao nezadovoljnog igrača u ekipi, Monk mu je dao zeleno svetlo za odlazak.

Prelazak u Italiju

Konačno jula meseca, 2014. Miču završava svoju kratku epizodu u Premijer ligi i otisnuo se put Apeninskog poluostrva, prešavši u Napoli na pozajmicu.

Problem koji ga je mučio u drugoj sezoni u Svonsiju, javio se i u Italiji. Povreda zgloba ga je više držala van terena, nego što je bio na njemu. Odigrao je svega sedam utakmica i nije postigao nijedan gol.

Kola su krenula nizbrdo u karijeri, više nije bilo povratka

Posle neuspele sezonu u Napoliju, Miču se vraća u Svonsi. Jasno je bilo da u ekipi više ne računaju na njega i da nije zvezda ekipe. Novembra 2015. godine došlo je do rastanka sa Labudovima. Miču je dobio raskid ugovora.

Nakon toga sledi povratak u Španiju i potpis za četvrtoligaša Langreo, gde je nekim svojim golovima podsetio na stare dane. Sledeće sezone 2016/17, oprobao se ponovo u Ovijedu, u Segundi, gde je bilo jasno da to više nije to. Mučio se sa povredama i fizičkom spremom i samo 10 utakmica počeo u startnoj postavi.

Po zavšetku sezone, Migel Perez Kuesta objavio je da odlazi u penziju u svojoj 31. godini. 

Spasio svoj klub bankrota

Ovijedo je 2012. prolazio kroz teške finansijske probleme. Bila su im potrebna 2 miliona kako bi se spasili najgoreg scenarija. Miču je, zajedno sa Santijem Kazorlom i Huanom Matom, kupio udeo u klubu, sakupili su potreban novac i spasili ga bankrota.

Bio bi mi san ukoliko bi se vratio u Ovijedo i završio karijeru sa njima u Primeri, zato što je to moj dom i voljen sam tamo.

Svoji san je uspeo da ostvari.

Svakog 21. marta ili 20. jula setićemo se Migel Perez Kuesta i biće nam krivo što njegova priča sa Svonsijem nije duže potrajala.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s