Gradovi, Klubovi, Rivalstva

Ešton – dva kluba i tri svetska šampiona

Grad u oblasti Tejmsajd, u regiji Mančester, uvek je važio za veliko trgovinsko mesto. Ime vuče iz anglo-saksonskih vremena i broji oko 45,000 stanovnika.

Za razliku od drugih gradova u ovoj metropolitanskoj oblasti, Ešton nije imao velike uspehe sa fudbalskim klubovima. Oblast “Great Manchester” ima preko 20 klubova. Svakako najpoznatiji su veliki mančesterski rivali – Mančester Junajted i Mančester Siti, a pored njih u ovoj oblasti smešteni su još i Vigan Atletik, Stokport Kaunti, Oldam Atletik, Salford Siti, Ročdejl, Beri, kao i neki manji klubovi poput Stajlbridža, FK Junajteda, Hajd Junajteda…. Ešton ovoj regiji daje doprinos sa dva tima – Karzon Eštonom i znatnom starijim Ešton Junajtedom. Oni se takmiče u šestom, odnosno sedmom rangu i samo su dva od ukupno šest klubova koliko ih ima u oblasti Tejmsajd.

Herbert Čepmen, Artur Varton i decenija bez fudbala

Istorija fudbala u Eštonu temelji se na osnivanju fudbalskog kluba Hrst 1878. godine. Oni su svoj prvi meč, bar prvi zvanični izveštaj koji postoji u arhivi, odigrali 19. marta naredne godine protiv lokalnog fudbalskog kluba Hrst Red Star. Najveći uspeh u prvim sezonama od osnivanja bilo je osvajanje Seniorskog Kupa Mančestera 1885. godine gde su u finalu pobedili Njuton Hit (kasnije je postao Mančester Junajted) sa 3:0. Ipak, Hrst nije dugo trajao i već 1892. godine je ugašen.  

Fudbal u Eštonu nije mnogo ispaštao i vrlo brzo je dobio novi klub. Iste godine osnovan je Ešton Nort End koji se, međutim, poput Hrsta nije dugo održao. Postojao je samo sedam godina, ali je u tom periodu privukao neka velika fudbalska imena. “Otac Arsenala” Herbert Čepmen proveo je jednu sezonu u ovom klubu od 1885. do 1886, dok je od 1887. do 1889. dres ove ekipe nosio i prvi tamnoputi profesionalni fudbaler u Engleskoj – Artur Varton. Ešton je 1889. godine ugašen zbog bankrota i fudbal u gradu je tada potpuno stao.

Punu deceniju lokalno stanovništvo Eštona bilo je uskraćeno fudbala, sve do 1909. godine kada je Hrst ponovo osnovan. Pridružili su se ligi Mančestera, koju su tri godine kasnije osvojili i izborili ulazak u tadašnju Diviziju 2 Lankašira. Zbog Prvog svetskog rata fudbal je ponovo stao, a nakon njegovog završetka Hrst se 1919. godine ponovo priključio Diviziji 2 gde su se zadržali četiri godine, nakon čega su se pridružili Pokrajinskoj ligi Češira. Tih godina dogodila se prva istorijska promena u ovom timu. Promenjene su boje dresova, čime su napušteni tradicionalni crno-beli dresovi koji su zamenjeni crvenim. Pored toga promenjen je i nadimak kluba, pa su tako postali “Robins”, odnosno “Crvendaći”.

Novooformljeni klub Hrst uspeo da pred sam početak Drugog svetskog rata potpiše legendarnog napadača Evertona Diksija Dina koji je zbog ratnog stanja upisao samo dva nastupa za njih. Njegov debi u porazu od rivalskog Stajlbridž Seltika gledalo je čak 5,600 navijača.

Posle Drugog svetskog rata Hrst je još dve godine igrao u ligi Češira, da bi 1947. godine usledila još jedna istorijska promena. Preimenovani su u Ešton Junajted, koji i dan danas postoji.

Fudbaleri Ešton Junajteda

Ešton Nacional

Pored pomenutog Hrsta u Eštonu je tih godina, posle Prvog svetskog rata, postojao još jedan klub. Ešton Nacional je osnovan 1920. godine i bio je finansijski veoma jak. Glavni finansijer bila je Nacionalna kompanija za gas i naftu koja se nalazila u Eštonu. Zbog toga što su bili u non-league sistemu, budžet za plate nije im bio ograničen maksimumom koji je propisala Fudbalska liga za svoje klubove. To im je omogućilo da dovode igrače iz znatno poznatijih ekipa i da ih pritom skupo plate. Primer njihove moći najbolje je pokazan 1932. godine kada su iz Čelsija doveli škotskog internacionalca Aleka Džeksona i platili mu dva puta više od onoga što je zarađivao u klubu iz Londona. Članovi Fudbalske lige bili su ograničeni i mogli su da daju samo osam funti nedeljne plate igraču, a Džekson je od Ešton Nacionala dobio čak 15, naspram sedam koliko je imao u Čelsiju.

Ešton Nacional je funkcionisao do početka Drugog svetskog rata i igrao u ligama Češira, ali posle prekida rata nisu nastavili sa takmičenjem i ugasili su se.

Osnivanje novog kluba i prvi veliki uspeh Ešton Junajteda

Posle Drugog svetskog rata Ešton Junajted je bio jedini klub u gradu. U prvim godinama posle rata nekoliko puta su bezuspešno pokušavali da se priključe Fudbalskoj ligi, ali su uvek bili odbijeni. Tada nije postojala promocija za timove iz non league, već su članovi Fudbalske lige bili određivani glasanjem. Ešton Junajted nikad nije uspeo da dobije dovoljan broj glasova za priključivanje.

Dok je Ešton Junajted čekao na neki značajniji rezultat, 1963. godine grad dobija još jedan tim. Spajanjem dva amaterska kluba nastaje Karzon Ešton. Dugo tokom istorije bili su u senci svog komšije Ešton Junajteda koji je imao znatno bolje rezultate. Ipak, kako su godine prolazile Karzon Ešton je počeo da ih sustiže.

Oba kluba su imala jedan cilj. Želeli su što veći napredak na fudbalskoj piramidi Engleske. Ešton Junajted je prvi uspeo da dođe do zapaženijeg rezultata. Početkom 90-tih izborili su ulazak u osmu ligu, deset godina kasnije se dokopali i toliko željenog sedmog ranga, da bi 2004. godine, nakon što je urađena velika rekonstrukcija nižih liga, preko plej-ofa došli i do Konferencije Sever, odnosno šestog ranga takmičenja.

Taj period je za Ešton Junajted bio najbolji u istoriji, ali samo tri kilometara dalje, pisala se nova istorija. Karzon Ešton je tih godina mnogo kasnio za svojim rivalom i bio nekoliko rangova ispod njih. Ipak, prekretnica po njih desila se 2005. godine.

Na jednoj strani objekat star više od jednog veka, a na drugoj objekat od nekoliko miliona

Ešton Junajted i u 2020. godini igra na Hrst Krosu, na kojem je svoje utakmice još od 1880. godine prvobitno igrao fudbalski klub Hrst. Zbog svoje dugogodišnje istorije Hrst Kros je trenutno jedan od najstarijih stadiona u nižim ligama Engleske.

Sa druge strane, Karzon Ešton je 1963. godine, kada je klub osnovan, svoje utakmice igrao na Nacionalnom Parku, koji je od 1920. do 1940. bio dom fudbalera Ešton Nacionala. Pre 15 godina Karzon Ešton je napustio Nacionalni Park i preselio se na novi, ultra moderni Tejmsajd stadion koji prima 4,000 navijača i čija je izgradnja koštala oko 4 miliona funti.

Tejmsajd stadion

Čast da otvori novi stadion pripala je Ser Aleksu Ferugsonu, a Mančester Junajtedu da odigra prvi meč protiv Karzon Eštona. Rezervni tim Mančestera slavio je veoma ubedljivo sa 8:0 i na tom susretu “Crvene đavole” predstavljali su Đerar Pike, Džoni Evans, Đuzepe Rosi i Frejzer Kembl.

Po prvi put u istoj ligi i istorijski plej-of duel

Ešton Junajted je posle samo godinu dana igranja u šestom rangu ispao, dok je tih godina Karzon Ešton uspeo da se dokopa osme lige. Delio ih je samo jedan rang. Karzon Ešton je u svaku sezonu ulazio sa šampionskim ambicijama, ali nikako nisu uspevali da se domognu prvog mesta koje direktno vodi u viši rang, te su završavali u plej-ofu iz kog su ispadali. U to vreme Ešton Junajted je imao promenljive sezone sedmom rangu. Konačno 2014. Karzon Ešton uspeva da osvoji osmi rang i u 2015. godini klubovi su po privi put bili u istoj ligi. Stvari po Ešton Junajted bile su još gore. U sezoni 2015/16 obe ekipe su bile u samom vrhu i završile u plej-of zoni. Ešton Junajted kao četvrti, Karzon Ešton kao peti. Plej-of ih je spojio u polufinalu, a Hrst Kros je bio domaćin tog istorijskog duela. Posle 90 minuta nije bilo pobednika. Nije ga bilo ni posle 120 minuta i penali su odlučivali. Karzon je bio sigurniji i odneo pobedu sa 4:2, plasirao se u finale gde je takođe trijumfovao i otišao u ligu iznad. To je značilo da će po prvi put u istoriji biti ispred svog rivala u fudbalskoj piramidi Engleske.

Polufinale plej-ofa 2016. godine

Tri godine kasnije Ešton Junajted se osvajanjem sedme lige potrudio da se ove dve ekipe ponovo nađu u istom rangu takmičenja. Prošle godine gledali smo dva interesantna duela. Oba tima su odnela po jednu pobedu tokom sezone, ali je rat na kraju pripao Karzonu. Oni su sezonu završili na 18. mestu i opstali, dok je Ešton Junajted na kraju bio 20. i morao da se pomiri sa ispadanjem.

Statua u čast tri osvajača Svetskog prvenstva

Došli smo i do tri svetska šampiona iz naslova. Grad Ešton je poznat po tome što je podario tri osvajača Svetskog prvenstva u fudbalu. To su: Džef Hrst (legendarni fudbaler Vest Hema), Džimi Armfild (ikona Blekpula) i Simone Perota (dugogodišnji fudbaler Rome). Sva trojica su rodom iz ovog grada i sa nacionalnim timovima osvajali Mundijal: Hrst i Armfild sa Engleskom 1966, Perota sa Italijom 2006. godine. U tu čast svoj trojici je izgrađena statua koja se nalazi ispred novog stadiona Karton Eštona, Tejmsajda.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s