Klubovi

Berou AFC – Promocija koja se čeka pola veka

Mali klub iz Kambrije, oblasti na severozapadu Engleske, punih 50 godina čeka na promociju u Fudbalsku ligu. Sada, kada su došli na korak od toga, prvenstvo je prekinuto zbog korona virusa i nije poznato kakva će odluka biti doneta i da li će im ona ići u prilog.

“Plave Ptice” iz Beroua

Berou AFC je osnovan pre 119 godina, 1901. Nadimak kluba je “Plave ptice”. 20 godina nakon osnivanja priključili su se Fudbalskoj ligi, njeni članovi su bili punih 50 godina i u tom periodu kretali su se na relaciji između trećeg i četvrtog ranga. Međutim, 1972. nisu izabrani da ostanu u njoj. Tada su važila druga pravila, nije bilo ispadanja i promocije između četvrte i pete lige, te su najgori klubovi četvrte i bajbolji pete podnosili zahtev za učešće i na sednici se biralo ko će biti poslednji član EFL-a. Godinu dana ranije 1971. bili su u sličnoj situaciji i preživeli, ali sada ipak nisu. Hereford je dobio više glasova i nasledio Barou u EFL, dok je klub iz Kambrije morao posle pola veka da se preseli u ne ligaško društvo. Od tada, sve do današnjeg dana, deo su njega. U prošlosti su često znali da veoma lako osvoje šestu ligu, ali sledeće godine još lakše ispadnu iz pete, te su od navijača i medija dobili nadimak jo-jo klub. Ipak, od promocije iz šeste lige 2015. godine, stvari su dosta drugačije.

Inostrani kapital i menadžer po meri

Pre pet godina preuzeo ih je lokalni navijač koji živi i radi u Dalasu – Pol Karson. Sa njim na čelu u prvoj sezoni su se dokopali titule u šestom rangu i od 2015. su članovi Nacionalne lige (najduži niz u poslednjih 40 godina). Karson ih je stabilizovao i za pet godina samo su jednom bili u borbi za opstanak i tri od prethodne četiri kampanje završili u gornjoj polovini. Međutim, oktobra prošle godine Karson je odlučio da ih napusti i na njegovo mesto postavljen je Pol Horbi koji je privremeni vlasnik.  

Tokom svog mandata u Berou, Karson je promenio četiri trenera. Često je mašio, ali je sa petim pogodio. Samo nekoliko meseci pre napuštanja kluba na mesto prvog menadžera tima postavlja bivšeg štopera Blekpula, Iana Evata. Pratioci Premijer lige ga se sigurno sećaju iz sezone 2010/11 kada je bio član Blekpula. Tada je za “Mandarine” odigrao svih 38 utakmica u srcu odbrane. U poslednjem kolu postigao je autogol na “Old Trafordu” u porazu od Mančester Junajteda koji ih je koštao ispadanja u Čempionšip.

37-godišnji bivši štoper rodom iz Derbija, igračku karijeru je završio pre dve godine i odmah preuzeo Berou. Poslednje dane igračke karijere proveo je u Česterfildu, gde je kratko sedeo na klupi kao privremeno rešenje i vodio ekipu na četiri meča. Od kada je došao u Berou – klub ide uzlaznom putanjom. Prošle sezone ih je poveo do 11. mesta u ligi, a ove – na sam vrh! Posle 37 utakmica Berou je lider pete lige sa 70 poena i ima četiri poena prednosti u odnosu na Herogejt Taun. Evat je stvorio ratničku ekipu, razvio fenomenalne odnose sa navijačima i važi za jednog od boljih menadžera u nižim ligama. Koliko ga igrači vole i koliko su spremni da poginu za njega, govori i scena sa jedne utakmice u ovoj sezoni.  

Berou je vodio sa 1:0 protiv Saton Junajteda, Evat izvršio sve tri izmene i meč je ušao ne neizvesnu završnicu. Tada se teško povredio štoper i kapiten Džoš Grenajt koji je iščašio rame i doživeo prelom ključne kosti. I pored tako teške povrede, Grenajt nije hteo da napusti teren, odbio je da izađe i u takvom stanju odigrao meč do kraja i pomogao saigračima da upišu važna tri boda.

Želeo sam da ga izmenim kako ne bismo napravili još veću štetu sa povredom. Ali prosto nismo mogli da izvučemo sa terena. Igrači su toliko želeli pobedu, da je on trčao terenom sa polomljenim ramenom. Veoma sam ponosan na njega i na ceo tim, izjavio je Evat posle tog meča.

Kao zasluge za odlične partije na klupi Beroua, Evat je u oktobru potpisao trogodišnji ugovor sa “Plavim pticama”. Za niže lige, posebno pete i niže, nije čest slučaj da igrači ili treneri dobijaju ugovore duže od dve sezone. Jedino ako se radi o ekipi koja je finansijski jaka ili igraču ili treneru koji su veoma dobri. U Berou su sigurni da je ovo drugo u pitanju.

Ljudi u ovom malom gradu od nešto više od 50 hiljada stanovnika, prepoznali su njegov dobar rad, kao i čitave ekipe, i to znaju da cene. Berou ove sezone ima prosečnu posetu od preko 2,000 navijača po utakmici. Poređenja radi, u prethodne četiri sezone od ulaska u ligu, ona je jedva prelazila broj 1,000!

U ovakvom klubu nije lako raditi. Grad je dosta zabačen na severozapadu. Nema glavnih puteva i teško je doći do njega. Igrači često odbijaju tamo da dolaze zbog geografskog položaja. Treniraju daleko van grada i praktično dolaze samo na utakmice.

U Berou trenutno igra Džon Runi, Vejnov mlađi brat, i u dosadašnjem toku prvenstva postigao je 17 golova. On, zajedno sa Diorom Agnusom i Skotom Kviglijem čini jedan od najboljih napadačkih tandema u Nacionalnoj ligi. Agnus je 10 puta zatresao mrežu, dok je Kvigli to učinio čak 20 puta i vodeći je strelac lige.

Kako su ispali, tako će i vratiti?

Pre 48 godina EFL ih je glasanjem izbacila iz organizacije, a sada postoji mogućnost da se na taj način vrate. Kako je prošlog leta Beri ugašen u Fudbalskoj ligi je trenutno jedna ekipa manje. Konkretno u Ligi 1 koja ove sezone broj 23 tima. Ukoliko se sezona u Nacionalnim ligama (peti i šesti rang) proglasi nevažećom, ovih dana se piše o tome da postoji šansa da ih EFL izglasa i vrati kako bi popunili to mesto. Evat stoji pri stavu i ne želi da se prvenstvo poništi. Što je sa njegove tačke gledišta i razumno. Niko, apsolutno niko, nije video Berou na ovoj poziciji pred start sezone. Evat bi eventualom titulom mnogo sebe probio na menadžerskoj mapi Engleske i jasna je njegova želja da se poslednjih devet utakmica odigra ili da im se dodeli titula. Ove sezone je već jednu poslovnu ponudu imao. Bogati AFC Fajld je pokucao na vrata i želeo ga. Berou nije hteo ni da čuje.

Navijači Baroua trenutno proživljavaju sudbinu Liverpulovih pristalica. Skoko pola veka čekaju promociju i sada kada su veoma blizu nje, sezona se možda proglasi nevažećom. Jasno je da nemaju prednost kao Liverpul u Premijer ligi, ali ako je Liverpul zaslužio titulu i Berou je.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s