Klubovi

Dorking Vonderers – “Football Manager” u realnom životu

Ljubitelji ove popularne PC igrice znaju kako je kada preuzmete nekog niželigaša i kroz par godina ga dovedete do Premijer lige. Ne postoji osoba koja to bar jednom nije pokušala, a pretpostavljamo da je većina i uspela. To je valjda bila i poenta osnivačima ove kompjuterske simulacije: uspeti u nečemu što u realnom životu nije toliko lako ostvarljivo.

Ipak, primeri iz igrice počeli su sve više da se javljaju i u stvarnom životu pa tako imamo timove koji beleže neverovatno veliki rast u poslednjih nekoliko godina. AFC Fajld, Flitvud Taun, Salford Siti, AFC Vimbldon… samo su neki od timova koji su napravili neverovatno veliki napredak kroz rangove takmičenja i odjednom preko noći dospeli na fubdalsku mapu Engleske. Doduše, AFC Vimbldon je na znatno drugačiji, reklo bi se, pravedniji način došao do trećeg ranga za razliku od tri pomenuta kluba za čiji je uspeh jedino zaslužan veliki kapital.

Priča koju vam donosim delimično je ista, ali nekako potpuno drugačija.

Jedan sasvim običan mladić po imenu Mark Vajt odlučio je da 1999. godine napravi klub, kako bi on i njegovi drugari imali čime da se zabavljaju subotom popodne. Novom klubu je dato ime Dorking Vonderers i krenuli su iz 17. lige Engleske!

20 godina kasnije – Dorking Vonderers je obezbedio 11 promocija, što je britanski rekord, i trenutno se takmiči u engleskoj šestoj ligi. Samo dva ranga ispod Fudbalske lige i profesionalnog fudbala.

Mark Vajt – vlasnik, predsednik i menadžer Dorkinga

Bilo nas je 14 i igrali smo svi za “petaka”. Za fudbal subotom ne postoji niža liga od te. Tako je sve počelo.

Dvadeset godina kasnije Dorking ima svoje trening terene, reflektore, svlačionice i najvažnije – stadion kapaciteta 3,000 mesta! Mark Vajt je ubrzo nakon osnivanja “okačio kopačke o klin”, ali je još uvek menadžer kluba, a ujedno vlasnik i predsednik.

Kada smo krenuli izgubili smo prvih sedam utakmica. Bili smo zakucani za dno lige, i tada sam shvatio da ne mogu više da igram i počeo sam da vodim ekipu. Sledeće godine smo osvojili ligu. Ja sada imam četiri trenera, tri fiziotarapeuta i skauting tim pored mene. Kada samo obezbedili promociju morali smo da stavimo kanap oko terena. Nakon toga da sredimo ogradu, pa toalete, reflektore i stolice… sada imamo stadion kapaciteta 3,000 mesta.

Medoubenk stadion

Mark Vajt nije imućan vlasnik. Klub je izgradio uz pomoć lokalnih sponzora koji su donirali novac kako za stadion, tako i za ekipu, kao i uz pomoć bivšeg lokalnog kluba. U oblasti Sari postojao je originalni klub Dorking, koji je osnovan davne 1880. godine. Kako su oni prolazili kroz veoma tešku finansijsku situaciju, a novi Dorking Vonderers se peo uz fudbalsku piramidu Engleske, ova dva kluba su se spojila 2017. godine i zadržala ime novog kluba. Novi Dorking Vonderers nasledio je stadion “Medoubenk” u koji je ranije uloženo oko 5 miliona funti.

Dorking je trenutno poluprofesionalni klub. Igrači treniraju utorkom i četvrtkom, ali ukoliko obezbede promociju u petu ligu, verovatno će morati da menjaju način funkcionisanja. Uspeh Vajta na klupi Dorkinga nije prošao nezapaženo i nekoliko puta je bio kontaktiran od strane klubova iz viših liga. Ali on nema dilemu oko svojih budućih planova.

Imao sam ponude klubova iz četvrtog ranga. Ja želim da radim u toj ligi, ali sa Dorkingom.

Ono što je pre 20 godina delovalo kao fantazija, sada je veoma blizu ostvarenja. Ukoliko klub nastavi da napreduje ovim tempom, možda ćemo ih u budućnosti gledati u Premijer ligi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s