Igrači, Zanimljivosti

Čudni fudbalski putevi Bena Grinhala: Od šeste lige do Intera. Kako? Pa, pobedom u rijalitiju!

Čudni su putevi fudbalski.

Mnogo puta ste kao dete igrali fudbal sa drugarima iz kraja i maštali o tome da prisustvujete bar jednom treningu omiljenog tima ili neke poznate ekipe i odmerite snage sa svim tim silnim zvezdama svetskog fudbala. To nije lako ostvariti. Ili možda jeste. Potrebno je samo da pobedite u rijalitiju. Kakvom rijalitiju? Fudbalskom! Jedan 18-godišnjak iz Engleske, iz grada Orpingtona na jugu Londona, je to uradio. Pobedio je u rijaliti emisiji i zaigrao sa svetskim zvezdama. Za Bena Grinhala verovatno niste čuli, ako jeste ili ste veliki fan nižih engleskih liga ili Neroazura.

Njegova karijera je kao rijaliti emisija. Možda ni on sam ne veruje da je bila stvarna.

Uspeo je da iz šeste lige dođe do dresa Intera iz Milana. Trenira sa tadašnjim prvakom Evrope, pod palicom Žozea Murinja. I da, bar na nekoliko meseci, promeni svoj život iz korena i stekne jedno nezaboravno iskustvo.

20,000 momaka i samo jedan pobednik!

Početkom prošle decenije u Engleskoj veoma je bila popularna emisija “Football’s Next Star“. Koncept emisije je bio da okupi deset talentovanih momaka koji će se boriti za glavnu nagradu, a to je šestomesečni ugovor u milanskom Interu. Interesovanje je bilo ogromno. Skoro 20,000 momaka javilo se na audiciju, od čega je samo 10 izabrano da uđe u uži izbor. Ben Grinhal je bio jedan od njih.

Ben je tada uveliko profesionalno igrao fudbal. Bio je član Veling Junajteda koji se te sezone takmičio u šestoj ligi Engleske. Kada je obavešten da je prošao među 10 momaka, morao je da raskine ugovor sa njima.

Tih deset momaka bio je smešteno u jednoj kući u Italiji. Pred sobom su imali sedam nedelja da dokažu da zaslužuju ugovor u milanskom timu. Mentor im je bio Džejmi Rednap i svake nedelje je eliminisan po jedan takmičar kojeg je birao Marko Maroti, trener u Interu.

Grinhal je došao do finala, pobedio je Konora Smita i promenio svoj život, bar na nekoliko meseci.

Prvi trening, cimer sa Arnautovićem i skandal sa nameštanjem mečeva

Nekoliko meseci pre nego što će Inter pokoriti Italiju i Evropu i doći do istorijske Triplete, Grinhal je potpisao ugovor sa njima. Za momka koji je samo nekoliko meseci ranije igrao sa poluprofesionalcima, bilo je potpuno nestvarno da preko noći napravi takav skok i deli teren sa tolikim zvezdama.

Gostujući u jednom podkastu, osvrnuo se na svoj prvi trening.

Mi iz mladog tima gledali smo trening prvotimaca. Falio im je igrač za jednu vežbu i pozvali su me da dođem. Dobio sam loptu od Rikarda Kvarežme i krenuo da predriblam Lusija. U narednom trenutku bio sam na zemlji, a moja noga je bila kao žele. Ustao sam i shvatio kog sam zapravo pokušao da predriblam.

Grinhal je imao problem sa jezikom dok je bio u Italiji. Pričao je da je dosta vremena provodio sa Markom Arnautovićem koji mu je bio cimer, kao i sa Matijom Destrom, a da je tu bio i jedan momak iz Srbije (verovatno misli na Alena Stevanovića). Za Murinja imao je samo reči hvale.

Svi igrači su ga poštovali, hteli su da poginu za njega. Uvek je bio nasmejan. On i nije držao treninge, već su to radili njegovi asistenti, ali uvek je dolazio ranije i pričao sa nama. Tada je delovao mnogo opuštenije nego što je to bio slučaj u Mančester Junajtedu ili sada u Totenhemu. Mislim da jedini igrač koji ga nije dovoljno poštovao u to vreme je bio Mario Baloteli.

Po završetku sezone Žoze Murinjo je otišao u Real i ekipu je preuzeo Rafa Benitez. Grinhal je, kako bi stekao iskustvo u italijanskom fudbalu, bio prosleđen na pozajmicu u Komo, koji je tada igrao u Seriji C. Tamo se veoma dobro snašao i postigao je osam golova na 12 utakmica. Međutim, prisustvovao je veoma lošim scenama.

Pred jedan meč u svlačionicu je ušao neki čovek i rekao da danas moramo da odigramo nerešeno. Pogledao sam saigrače i svi smo bili u čudu. Verovatno smo bili iznenađeni samo mi koji nismo znali za to. Na kraju nismo pristali na takav dogovor, ali je ipak utakmica završena podelom bodova. Sigurno je bilo nekoliko igrača koji su bili deo tog dogovora.   

Pozajmica u Komu je završena posle četiri meseca i Grinhal se vratio u Inter. Ugovor koji je potpisao sa njima je istekao i nije postignut dogovor za njegov produžetak.

Rekli su mi da žele da ostanem, ali da ne mogu da dogovore produžetak ugovora. Novac koji su želeli da mi ponude mi je odgovarao i pristao bih, ali je problem bio što tada niko u klubu nije primao plate. Momci u prvom timu nisu bili isplaćeni četiri meseca. Tada je bila velika frka oko skandala sa nameštanjem mečeva.

Da nije pobedio u rijaliti emisiji…

…sve je možda moglo da bude mnogo drugačije i bolje. Hari Rednap, verovatno na preporuku svog sina Džejmija, bio je zainteresovan da mladog Bena Grinhala dovede u Totenhem i ponudi mu dvogodišnji ugovor, ukoliko ne pobedi u emisiji. Grinhal je na kraju pobedio i otišao put Milana, umesto Londona.

Fudbal može da vas odvede na različita putovanja. Ben smatra da bi možda ispalo bolje da je nastavio karijeru u Totenhemu, jer bio verovatno mnogo više menadžera i skauta čulo za njega, nego što je to bio slučaj u Italiji. Ali period u Interu smatra jednim nezaboravnim iskustvom koje će pamtiti ceo život.

Posle Intera vratio se u Englesku i ponovo potpisao za Veling. Ostatak svoje karijere proveo je u šestom i sedmom rangu u dresovima Mejdstona, Ebsflita, Konkorda, Hemela, Datforda, uz kratku epizodu u Škotskoj. Ovu sezonu počeo je u dresu Dartforda, gde je trener mladog tima. U novembru ih je napustio i potpisao za ligaškog Tondbridž Ejdnžels. Ima jasnu želju za budućnost – hoće da postane trener.

Emisija “Football’s Next Star“ je prestala sa emitovanjem posle samo jedne sezone, iako je bila ideja da u drugoj pobednik dobije šestomesečni ugovor u Mančester Sitiju.

Pitate se verovatno šta se desilo sa drugim finalistom? Konor Smit je posle emisije dobio dvogodišnji ugovor u Votfordu, upisao čak osam utakmica za prvi tim, ali nakon toga karijeru nastavio u nižim ligama. Trenutno je član šestoligaša Vildstona.

Ben se i dan danas pita što više nema rijaliti emisija. Svakako bi bile zanimljivije o onih koje se trenutno prikazuju na televiziji. Bar bi san većine klinaca koji na ulici trče za loptom, pretvorili u stvarnost.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s