džejson-ejnsli
Intervjui, Klubovi, Treneri

Džejson Ejnsli, menadžer Spenimur Tauna – o načinu funkcionisanja, dovođenju igrača, borbi sa velikanima, ambicijama…

Pre godinu dana sam ostvario svoj san ili bar jedan od njih. Uspeo sam da dođem do menadžera engleskog šestoligaša Spenimur Tauna Džejsona Ejslija i sa njim uradim intervju. Saznao sam neke stvari koje nisam znao i koje bi sigurno interesovale mnoge poznavaoce niželigaškog fudbala u Engleskoj. Intervju je urađen na današnji dan prošle godine, pred poslednje kolo šampionata. Zašto sam baš izabrao njega?

Pa, on je trenutno trener sa najdužim stažom u prvih šest liga, ekipu koju danas vodi preuzeo je još 2006. godine. Uveo je iz desete lige u šestu i pored toga što je osmi rang morao čak četiri puta da osvaja. Sada je na korak od toga da sledeće sezone bude član petog ranga i ukrsti koplja sa jednim Česterfildom, Barnetom, Hartlpulom, ko zna, možda i Nots Kaunijem.

Džejson Ejnsli je osoba koja uklapa posao u školi sa vođenjem kluba, toliko mu odgovara takav način da nije siguran da li bi prihvatio ponudu neke profesionalne ekipe. U svom Spenimuru je legenda. Kao igrač je odigrao preko 350 utakmica, uz to radio je kao asistent i trener, i kako kaže: “u ovom klubu sam proveo, mnogo, mnogo godina”.

Džejsona Ejnslija sam kontaktirao preko društvenih mreža. Iskreno, ja nisam ni verovao da ću dobiti povratnu poruku. Međutim, nekoliko dana kasnije gospodin Ejnsli se javio i sam ponudio svoj broj telefona ukoliko želim da porazgovaram sa njim i da ga pitam sve što me interesuje.

Poziv nisam nikako mogao da odbijem. Iskreno, pre bih odbio razgovor sa Gvardiolom, Klopom, Murinjom.. ili bilo kojim drugim menadžerom nego sa nekim niželigaškim. Šta da pitam Gvardiolu? Koliko stotina miliona planira da potroši preko leta? Za gospodina Ejnslija sam imao toliko spremnih pitanja samo u trenutku kada sam video da mi je prosledio broj, da me je bilo strah da ne počne nova sezona, a mi još ćaskamo.

Pokušao sam da saznam što više informacija o engleskoj šestoj ligi. Kakav je Spenimur kao klub, kako se potpisuju igrači u nižim ligama i gde oni to treniraju? Ukoliko volite engleske niže lige, ili bar volite onaj pravi fudbal, fudbal u kome nema miliona, crvenog tepiha, već se igra muški, po blatu sa mnogo duela i trčanja i lige gde živi duh zajednice – ovo je prava priča za vas.

Gospodine Ejnsli, možete li mi za početak reći nešto o vašoj fudbalskoj karijeri. Gde ste sve igrali i koliko ste dugo u klubu? Poznato mi je da ste legenda i da ste trener sa najdužim stažom u prvih šest liga, na čemu vam iskreno čestitam.

Hvala. Igrao sam u Hartlpul Junajtedu u drugoj diviziji, oni su me potpisali iz tadašnjeg Spenimur Junajteda, koji se u međuvremenu ugasio i sada je Spenimur Taun. Za Sprenimur Junajted sam odigrao preko 350 utakmica. Nakon Hartlpula sam igrao u inostranstvu. Jednu godinu sam proveo u Australiji, a zatim sam četiri godine bio u Singapuru. Nakon te epizode u Singapuru vratio sam se u Spenimur i preuzeo posao menadžera. Kada sam došao bili smo u desetom rangu, nakon četiri promocije, trenutno smo članovi šeste lige, ovo je naša druga sezona u njoj.

Kao igrač, kapiten, asistent i sada kao menadžer… mnogo, mnogo dugo sam u ovom klubu, preko 20 godina. Pored vođenja Spenimura radim u školi, predajem. Tim poslom se bavim već 17 godina.

Prošla sezona vam je bila uspešna, a i ova je. Umalo u prvoj sezoni niste ste se dokopali plej-ofa koji vam je na kraju izmakao zbog slabije gol razlike.

Ostali smo bez plej-ofa prošle sezone zbog problema sa stadionom. Naš stadion je bio potpuno potopljen zbog veoma lošeg vremena, pa samo tako morali u poslednje dve nedelje da odigramo šest utakmica, bukvalno smo igrali utorak – četvrtak – subota, i još smo ih igrali na drugom stadionu. To nam nije nikako pomoglo. I na sve to Bredford je postigao gol u 94. minutu i eliminisao nas.

Kakav je Spenimur kao klub?

Mi smo mali, poluprofesionalni klub, 2/3 klubova u ligi ima takav status. Trećina, otprilike 7-8 ekipa je profesionalno. Mi, kao i svi poluprofesionalni klubovi u ligi, treniramo dva puta nedeljno – utorkom i četvrtkom, dok ovi profesionalni treniraju svaki dan. Takav je život malih timova. U mom timu ima dosta igrača koji putuju sa strane. Imamo igrače iz Halifaksa, Jorka, Mančestera… svi oni dolaze utorkom i četvrtom na treninge, a zatim subotom na utakmice. Nije lako, neki od njih putuju i po dva, tri sata do Spenimura.

Vi živite u Spenimuru ili negde van?

Ne živim u Spenimuru. Živim u mestu koje se zove Stockton on Tees, ono je udaljeno oko 30 minuta od Spenimura.

Spenimur je mali grad, ima oko 20,000 ljudi. Teško je takmičiti se u ligi gde je jedan Stokport koji ima 6,500 navijača po utakmici, ili jedan Jork koji ima oko 3,000. To su sve bivši članovi Fudbalske lige, poznata imena, teško je takmičiti se sa njima, ali uspevamo. Kao što sam rekao, prošle sezone nam je plej-of umalo umakao, ove godine smo obezbedili plasman i na putu smo da se borimo za promociju.

Nacionalna liga sever je veoma jaka. Standard lige je veoma visok, ima dosta kvalitetnih igrača koji su igrali u Fudbalskoj ligi. Ima i dosta stranaca koji ovde dolaze da igraju. Liga je veoma fizički zahtevna.

Spenimur je u prošlosti imao problema sa stadionom. Tri puta ste osvajali osmu ligu i nijednom vam nisu dozvolili da odete u viši rang, jer stadion nije ispunjavao propisane uslove za igranje u sedmoj ligi. Kakva je sada situacija sa stadionom? Takođe, pročitao sam jednu vašu zanimljivu izjavu da ste ranije pre potpisivanja nekog igrača, uvek vodili pregovore sa tim igračem van stadiona, u nekom pabu, ako se razgovor oduži, menjali biste pab, pa tek kada igrač potpiše tada biste ga odveli na stadion, jer niste hteli da vidi stadion pre nego što potpiše?

Da, u pravu ste. Tako smo potpisivali igrače. Vodili smo ih na različita mesta i pregovarali sa njima, obično sam ja bio zadužen za to. Ali to je bilo odavno, sada je stadion mnogo bolji nego pre. Problem samo predstavlja podloga, koja nema dobru drenažu i usled padavina, koje su česte na severu, moramo mnogo utakmica da odlažemo. Međutim, preko leta, posle zadnje utakmice u sezoni, podloga se kompletno menja. Biće iskopana, ubacujemo podzemne prskalice, novu drenažu, tako da će teren biti prva klasa. To će nas koštati oko 250,000 funti. Veoma se radujemo tome.

Kao neko ko veoma dugo prati engleske niže lige, znam dosta igrača iz Spenimura, mnogi od njih su igrali u Fudbalskoj ligi. U godini kada ste izborili promociju iz sedme u šestu, imali ste nekoliko igrača iz Gejtsheda (petoligaš). I ove sezone imate veoma dobru ekipu.

Dovodili smo iz Gejtsheda, onu su nam u komšiluku. Imamo dosta bivših profesionalaca, dosta igrača koji su tokom karijere igrali u Fudbalskoj ligi. Ekipa nam je dosta iskusna, uz to imamo i nekoliko kvalitetnih mladih igrača. Kalum Vilijams je došao iz Njukasla, gde je igrao za njihov tim do 23 godine. Naš levi bek Stiven Brogan je igrao za Roteram Junajted u Ligi 1. Golman Metju Guld je veoma dobar. Njegov otac je dugo igrao za VBA i Seltik.

Ono što mene posebno interesuje, a verujem i veliku većinu poznavaoca engleskog fudbala je: Kako potpisujete igrače, generalno kako neka šestoligaška ili sedmoligaška ekipa dovodi pojačanja? Znam da u nižim ligama svi igrači imaju ugovore na po jednu sezonu. Da li ih vi kontaktirate, oni zovu vas, ili vam ih nude menadžeri? Imate li skaute u klubu?

Kada potpisujemo igrača najčešće ga potpisujemo na jednu godinu uz opciju na još godinu dana koju klub ima pravo da aktivira. Dobra stvar po nas je što su nam svi igrači vezani ugovorom za narednu sezonu. Tačnije, samo Rajan Hol nije, svi ostali jesu. To je veoma dobro za leto.

Kada govorimo o dovođenju igrača. Iako se radi o šestoligaškoj ekipi, mi imamo skaute koji pokrivaju severozapad i severoistok Engleske. Takođe imamo i mrežu agencija sa kojima sarađujemo i one nam nude i pronalaze igrače. I onda u saradnji sa skautima i agencijama dovodimo pojačanja. Ali za ovo leto smo u veoma dobroj poziciji, jer, kao što sam rekao, skoro svi igrači su vezani ugovorom za narednu sezonu.

Deluje da je ove sezone plej-of u Nacionalnoj ligi sever veoma ujednačen, možda nije skoro bio tako jednak kvalitet ekipa kao sada. Prosto ne vidim ni jednu ekipu kao velikog, izrazitog favorita. Vi imate dobar tim. Čorli je bio lider veći deo prvenstva, ali je u finišu sezone potpuno pao i izgubio prvo mesto. Altrinčam je dobar, Brakli takođe. Blajt je u finišu uhvatio odličnu formu. Kakav je vaš pogled na ovogogodišnji plej-of?

Ova liga ima nekoliko veoma jakih ekipa, posebno u ovogodišnjem plej-ofu. Brakli Taun je veoma jak, posebno na svom terenu, tako da su oni tim koji svakako želite da izbegnete. Altrinčam je veoma dobar, Čorli je veoma fizički jak i igraju direktan fudbal, uz to imaju i veoma dobre igrače. Tu je i Bredford koji je igrao plej-of i prošle godine. Naravno i Blajt Spartansi, koji su na neki način naši lokalni rival jer su sa severa. Oni su se prosto pojavili niotkuda i vezali odličnu formu u finišu.

Čorli je dobrim delom zbog vas ostao bez prvog mesta i promocije, jer ste ih vi pobedili u ponedeljak golom u poslednjem minutu meča i Stokport Kaunti ih je pobedom prestigao. Da li vas je menadžer Stokporta Džim Genon kontaktirao posle meča, pozvao ili pustio poruku u znak zahvalnosti, ipak ste mu učinili veliku uslugu, jer u poslednjem kolu imaju lak posao protiv Nunitona da osiguraju titulu?

Jeste. Razgovarao sam sa njim u utorak, dan posle utakmice. Bio je zahvalan što smo ih pobedili, ali mi smo to uradili zbog nas, ne zbog Stokporta.

Slaviša Jokanović, bivši menadžer Fulama, pričao je kako je u Engleskoj tradicija da menadžeri posle meča sednu, popiju piće, malo proćaskaju… Da li je to običaj i u nižim ligama?

Naravno. Ne baš svaki put, ali često provodim vremena pre ili posle utakmice sa protivničkim menadžerom. U ponedeljak sam, recimo, pre meča sa Čorlijem dosta dugo pričao sa njihovim menadžerom Džejmijem Vermiljom.

Još jedna stvar koja sigurno interesuje čitaoce je: Gde trenirate, imate li svoj trening centar, ili iznajmljujete neke terene?

Imamo svoje terene gde treniramo, četiri terena. Odlični su. Problem je taj što njih koristimo samo za letnje treninge. Zimi treniramo na drugim terenima u mestu koje se zove Bilingam. Tamo imamo veštačku travu, pa i kada je sneg ili kiša opet možemo da treniramo. To su tereni jednog koledža koji je sponzor kluba, i tamo treniramo utorkom i četvrtkom preko zime.

U jednom vašem intervjuu sam pročitao da niste sigurni da li biste prihvatili posao u profesionalom klubu i da biste bili na pravom iskušenju. Imate odličan trenerski CV, četiri promocije, ove sezone možete ostvariti petu, da li biste radili u nekom klubu iz Fudbalske lige, Lige 1 recimo, ili Lige 2 ukoliko vas neko kontaktira?

Ne znam da li bih prihvatio. Sa vlasnikom sam u Spenimuru preko 20 godina, u odličnim smo odnosima. Pored toga imam odličan posao u školi. Situacija je veoma teška, iskreno. Viši rang povlači i mnogo putovanja, posebno na jugu u Londonu. Mnogo utakmica je u Londonu. Bilo bi veoma teško i komplikovano uklopiti sve.

Kako pripremate utakmicu protiv Karzon Eštona u subotu i obično, šta radite pre mečeva, da li imate neki ritual?

Pripremamo se normalno, najnormalnije kao i uvek. Jedino na šta možemo uticati je da uzmemo poen i niko iza nas ne može stići i da osiguramo četvrto mesto. Gledamo samo sebe. Imaćemo sigurno jednu domaću utakmicu u plej-ofu ako završimo četvrti, što i želimo.

Pre meča obično vodim grupni razgovor sa svojim štabom. Analiziramo treninge u proteklom periodu, prikupimo sve što imamo o našem rivalu, obično je to veliki dosije, tako da i to analiziramo.

Ja sam katolik i volim pre utakmice da izgovorim molitve. To uvek radim pre utakmice u svlačionici kada čitav tim izađe. Igrači odu na zagrevanje sa ostalim trenerima, dok se ja vratim u svlačionicu.

Ko je bio vaš trenerski i igrački idol dok se odrastali, igrali fudbal ili sada kada ste menadžer?

Kada sam odrastao Brajan Robson je bio moji omiljeni igrač, on i Pol Gaskojin. Od inostranih sam voleo Maradonu. Oni su po mom mišljenju bili neverovatni igrači. Moj omiljeni menadžer je bez dileme Aleks Ferguson.

Za koga navijete?

Mančester Junajted. Rođen sam u Midlzbrou, to je moj dečački klub i navijam za njih, ali moj omiljeni klub je Mančester Junajted. Uvek sam navijao za njih da ostvare što bolje rezultate, i veoma sam uznemiren u ovom trenutku zbog svega što se dešava u klubu u poslednjih nekoliko sezona.

Jedno pitanje prosto smo morali da postavimo gospodinu Ejnsliju za kraj našeg razgovora. Šampionska trka u Premijer ligi odavno nije bila interesantna kao ove sezone. S obzirom da ste navijač Mančester Junajteda, koga biste više “voleli” da vidite kao prvaka Engleske, Mančester Siti ili Liverpul, pošto su to dva velika rivala Junajteda?

Više bih voleo da Mančester Siti ovoji Premijeršip, nikako ne želim da Liverpul to uradi, jer je Liverpul najveći rival Mančester Junajteda.

Spenimur je prošle sezone izgubio u finalu plej-of Nacionalne lige sever. Čorli je slavio posle boljeg izvođenja penala. Ovaj šampionat krenuli su malo slabije u prva dva meseca, ali su se nakon toga probudili i pre prekida šampionata nalazili su se na šestom mestu na tabeli.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s