Zanimljivosti

Zašto je engleski četvrtoligaš donirao dresove malom selu u Srbiji?

Fudbal nam svakodnevno donosi neverovatne priče, zato ga valjda i volimo. Mnogo puta ste bili u prilici i na našem sajtu da pročitate nešto slično, posebno za klubove u Engleskoj koji svojim fenomenalnim gestovima pokazuju da je fudbal, organizacija i strast koja tamo postoji na mnogo višem nivou od ostalih zemalja. Sa Ostrva stiže još jedan nesebičan gest, ali ovog puta je uključen i jedan mali klub iz Srbije.

U moru loših vesti, posebno ove nedelje kada je jedan Beri, klub sa istorijom dugom preko 130 godina ugašen, a klub poput Boltona jedva preživeo u poslednjem trenutku, bilo je potrebno čuti nešto lepo. Nešto da nas ohrabri, raspoloži i da tu nepravilnost u svemiru izjednači.

Velikodušan gest dolazi od kluba koji je na svojoj koži najbolje osetio šta znači nemati osnovne stvari za preživljavanje. Od nekog čiji su se navijači osećali baš kao i berijevi ove nedelje. Nekadašnji Stivenidž Atletik je proglasio bankrot 1976. godine i na njegovom pepelu nastao novi klub – Stivenidž Boro (sufiks “Boro” izbačen je iz imena pre devet godina).

Stivenidž je krenuo iz amaterskih liga Engleske i uspeo da se dokopa čak i Lige 1 (trećeg ranga). Klub iz Hertfordšira u vlasništvu je predsednika Fila Valasa još od 1990. godine. Gospodina koji je svojim gestom pomogao malom klubu iz sela Vrdila i izmamio osmehe na licima mnogih mališana koji svoje prve fudbalske korake uče u ovom malom selu pored Kraljeva.

Vrdila je malo mesto na oko 13 kilometara od Kraljeva. U njemu živi nešto malo manje od 1,000 stanovnika, ali je strast za fudbalom ogromna. Fudbalski klub Mladost iz Vrdila je trenutno član Raške okružne lige. Svake godine sve više napreduju zahvaljujući nesebičnoj pomoći bivših igrača i meštana sela. Kako su krenuli da se penju fudbalskim rangovima Srbije i konstantno napreduju, jedan od uslova koje viši rangovi takmičenja povlače bio je da osnuju mlađe kategorije, koje nisu radile prethodnih 15 godina.

U nedelju, 25. avgusta desetine mališana pojavilo se na lokalnom stadionu i postalo deo nove istorije ovog kluba. Fil Valas je učinio da njihov početak bude još lepši i lakši.

Kakve veze imaju vlasnik četvrtoligaškog kluba iz Engleske i malo selo pored Kraljeva?

Fil Valas je vlasnik kompanije “Lamex Food Group” koja se bavi preradom voća i ima kancelarije u 20 različitih zemalja sveta (Stadion Stivenidža se od 2009. zove “Lamex” iz sponzorskih razloga). Upravo je ova kompanija 2013. kupila značajni udeo u kompaniji za preradu jagodičastog voća “Mondi Serbia” koja se nalazi u selu Vrdila. Tako je krenula srpsko-engleska saradnja. Valas je mogao iz prve ruke da se uveri kakvo je stanovništvo u selu i kako fudbalski klub funkcioniše. Nije strano za klubova u Engleskoj da doniraju dresove širom sveta. Šta više, to je česta pojava. Mnogo puta su dresovi engleskih niželigaša završavali u Africi ili zemljama istočne Evrope. Ali, zahvaljujući vlasniku Stivenidža – ovo je prvi put da su završili u Srbiji!

Sami odlučujemo o tome šta ćemo raditi sa dresovima na kraju svake sezone. Niko nam ne govori da ih doniramo – i ukoliko to odlučimo – gde ćemo ih donirati. Vlasnik sam Stivenidža i isto tako vlasnik sam dela fabrike smrznutog voća “Mondi Lamex”, koja je u Vrdili. Uvek sam bio svestan razlike u nivou prihoda između porodica u malim selima kao što je Vrdila i zajednicama u Velikoj Britaniji. Video sam entuzijazam ljudi koji su uključeni u rad lokalnih klubova u Srbiji i koliko sreće im fudbal donosi. Potruditi se da naši dresovi budu oprani, spakovani i poslati kamionom lokalnom klubu u Srbiji i ljudima u Vrdili, besplatno – bila je naša čast.

izjavio je Fil Valas nakon ovog gesta.

Oduševljenje nije krio ni Aleksandar Radičević, predsednika fudbalskog kluba Mladost iz sela Vrdila. Aleksandar se na ovoj funkciji nalazi od 2014. godine i on i nekoliko njegovih prijatelja, bivših saigrača iz ovog fudbalskog kluba, doprineli su velikom razvoju fudbala u ovom malom selu.

Mojih nekoliko prijatelja, nekadašnjih saigrača Mladosti, i ja nalazimo se u upravi kluba. Svi zajedno nesebično pomažemo klubu u težnji da opstane i postoji. Međutim, u proteklih par godina entuzijazam svih nas i druženje kroz klub i takmičenje dovelo je do toga da munjevito napredujemo. Ušli smo u dva viša ranga takmičenja i uporedo smo renovirali kompletnu infrastrukturu i teren. Ovaj ranga takmičenja (Raški okrug) daje za obavezu da moramo da oformimo i jednu mlađu kategoriju igrača. Pošto u našem selu postoji firma za skladištenje i preradu voća i povrća “Mondi Lamex”, koja je u većinskom vlasništvu gospodina koji je predsednik fudbalskog kluba u Engleskoj po imenu Stivenidž, uspeli smo posredstvom direktora Dragana Popadića, velikog prijatelja Mladosti iz Vrdila, igrača i članova uprave, da dođemo do saradnje sa engleskim klubom i donacije u vidu opreme za naše najmlađe članove. Oprema nije nova, koristili su je dečaci u Engleskoj prošle sezone, ali je u jako dobrom stanju i za nas predstavlja ogromnu i veoma značajnu pomoć, na kojoj smo neizmerno zahvalni. Ubeđen sam da će se taj vid saradnje nastaviti, a nije isključeno i da se dva kluba međusobno posete u nekom budućem vremenu.

I mi se nadamo da će se vid saradnje nastaviti pa da imamo povod za novu priču.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s